Estafes digitals: phishing, wangiri i slamming, què són i com evitar-les?

Lamentablement, els fraus digitals són cada cop més freqüents i més diversos. Per això, des de WICAT us volem ajudar a identificar els més comuns per tal de poder evitar-los.

Una de les fórmules més utilitzades en els darrers temps és la que es coneix com phishing o suplantació d’identitat. Hi ha més d’una manera d’utilitzar-la, però hi ha una tècnica que és la més comuna: les víctimes reben un missatge de correu electrònic o un missatge de text que imita o suplanta la identitat d’una persona o organització de confiança. Quan la víctima obre aquest correu electrònic o missatge de text, se li exigeix ​​que entri a un lloc web i actuï immediatament si no vol afrontar alguna conseqüència.

Si l’usuari fa clic a l’enllaç, se’l dirigeix a un lloc web fals, que és una imitació del legítim. A partir d’aquí, se li demana que es registri amb les seves credencials, nom d’usuari i contrasenya. Si ho fa, la informació d’inici de sessió arriba als infractors, que l’utilitzen per robar identitats, saquejar comptes bancaris i/o vendre informació personal.

Una altra estafa molt en auge és el wangiri, una paraula japonesa que significa “trucada i tall”. El frau consisteix, per tant, en realitzar trucades molt curtes, sense donar temps a resposta al receptor, de manera que aquest les rep com a trucada perduda. El problema arriba quan es decideix tornar la trucada, ja que majoritàriament són números estrangers o amb tarifes molt elevades (poden superar els 3€ el minut). Per obtenir el màxim benefici, l’interlocutor intentarà mantenir la víctima el màxim de temps amb diferents pretextos, com per exemple un premi. Les persones que realitzen aquestes activitats fan servir milers de números aleatoris i no hi ha cap operador físic a l’altra banda. Tot està automatitzat (tècnicament s’anomenen “robocall”) i és gairebé impossible rebre dues trucades del mateix número. Per tant, bloquejar un número de telèfon no evitarà un nou intent d’estafa, ja que es farà amb un número diferent.

Per últim, hem de parlar de l’slamming o trucades fraudulentes per canviar de companyia. Funciona així: l’usuari rep una trucada d’un comercial d’una operadora de telefonia que ofereix un producte aparentment atractiu i irrebutjable. Sense que la víctima ho hagi autoritzat, l’infractor inicia la portabilitat del client a la seva companyia. Hi ha diverses maneres de detectar si has estat víctima de l’slamming. Per exemple, quan es rep una factura d’un operador diferent i amb qui no hi ha res acordat, o si l’antiga companyia bloqueja l’accés del client a la xarxa.

Us aconsellem que, per tal de protegir-vos davant aquestes pràctiques, llegiu amb atenció tota la informació que rebeu i mai doneu les vostres dades personals o les dades de la vostra targeta bancària. Mantingueu la curiositat a ratlla i no torneu la trucada a números que no coneixeu. Estigueu atents a les factures telefòniques que rebeu i llegiu-les amb atenció per veure a quina companyia pertanyen. Si veieu que l’operadora no és la vostra, truqueu per demanar tota la informació necessària.

Des de WICAT us oferim un servei d’atenció al client Km0. Per parlar amb nosaltres no haureu de trucar ni us trucaran d’un altre continent, i els nostres tècnics no vindran de l’altra punta del país. Som d’aquí, i això ens permet donar-vos un servei ràpid, efectiu i de qualitat.

Tens dubtes? Consulta’ns!