Emmagatzematge al núvol: Què és i com funciona?

El núvol o “cloud” és una manera d’emmagatzemar dades a través de servidors en espais virtuals en comptes de físics. Això té un gran avantatge: permet accedir-hi des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. L’usuari pot pujar fitxers al núvol des d’un dispositiu mòbil o ordinador connectat a internet.

Si pensem com funciona el núvol informàtic hem d’oblidar-nos de l’emmagatzematge de dades en espais físics, com ara el disc dur de l’ordinador o els “pendrives”, i pensar en espais virtuals plens de dades sincronitzades a través del web.

Quins són els avantatges de fer servir el núvol?
  • Infraestructura a baix cost: utilitzar aquesta eina us permet accedir a Gigabytes o Terabytes de memòria a internet per un preu molt econòmic mitjançant plans de pagament o completament gratuïts, depenent de cada proveïdor.
  • Recuperació de dades: si utilitzeu un dispositiu convencional per emmagatzemar les vostres dades i, de sobte, aquest deixa de funcionar, correu el risc de perdre-ho tot. Amb l’emmagatzematge de dades al núvol, això no ha de passar, i només els usuaris amb autorització poden accedir a tota la informació emmagatzemada.
  • Seguretat: els proveïdors compten amb un conjunt d’estratègies i pràctiques per protegir les dades i les aplicacions que s’allotgen al núvol. Això permet protegir els arxius d’amenaces externes, però també de desastres naturals, d’errors als servidors o d’errades que puguin tenir els usuaris.
  • Actualització: la tecnologia canvia a una gran velocitat, i gràcies als serveis al núvol, evitareu haver de realitzar actualitzacions tant de maquinària com de programari de manera constant, ja que és el proveïdor del servei l’encarregat de fer aquesta tasca.
  • Accessibilitat: podreu accedir a les vostres dades sempre que tingueu una connexió a internet. Això permet la mobilitat i esdevé un gran avantatge a l’hora de treballar en equip, ja que el núvol ofereix la possibilitat d’intercanviar fitxers entre usuaris, independentment d’on es trobin.

L’emmagatzematge en línia és una pràctica cada cop més comuna entre les empreses, ja que comporta les còpies de seguretat. No haureu de supervisar ni administrar els vostres arxius constantment, ja que el proveïdor s’encarrega de mantenir-los i de sospesar riscos, però no oblideu buscar-ne una de segura, i que per descomptat, s’adapti a les vostres necessitats. Les principals són: Google One, Google Drive, Dropbox, OneDrive, Apple iCloud, Amazon Drive, Mega i Box.

Des de WICAT apostem per la transformació digital i els seus avantatges.

Tens dubtes? Consulta’ns!