COM PROTEGIR ALS NOSTRES FILLS D’INTERNET

És possible que tots aquells que teniu infants o adolescents a casa us hàgiu preguntat alguna vegada si realment estan preparats per gestionar la seva relació amb el telèfon mòbil i les xarxes socials en edats tan primerenques. Segons la majoria d’estudis psicològics la resposta és que, en molts casos, no.

Com adults, primer de tot, hem d’assumir que els dispositius electrònics estaran presents en l’etapa de criança. El repte al qual ens enfrontem és gestionar-ho i educar els nostres fills perquè en puguin fer un ús saludable. És important donar-los informació completa en relació amb l’Internet i al mòbil, explicant-los els seus riscos i avantatges, i establint unes normes bàsiques d’ús. Per dur a terme aquesta tasca hi ha diferents eines que podem tenir en compte.

Els programes de control parental poden resultar molt útils per supervisar l’activitat a Internet: ens permeten veure l’historial de trucades i missatges, fixar un horari i un temps màxim d’ús, filtrar contingut i bloquejar aplicacions inadequades, i fins i tot, localitzar el dispositiu en temps real.

Si el vostre telèfon és Apple, a través de la configuració del vostre dispositiu podeu establir restriccions de contingut, de temps d’ús, bloquejar o limitar aplicacions, configurar funcions específiques del dispositiu dels vostres fills o restringir la configuració per a contingut explícit, compres, descàrregues i privadesa. En aquest enllaç trobareu tota la informació necessària.

En el cas dels telèfons Android, tot aquest procés s’ha de fer a través de l’aplicació Google Family Link que tot i ser pròpia de Google, també es pot utilitzar en dispositius iOS 11 o versions posteriors.

Així mateix, existeixen moltes altres aplicacions per gestionar aquest control parental. Les podem trobar a la plataforma d’aplicacions mòbils del nostre dispositiu. Es tracta d’aplicacions de tercers que depenen de diferents empreses, per tant, heu de tenir sempre en compte que compartireu amb elles les vostres dades personals. Algunes d’aquestes aplicacions són SecureKids, FamilyTime, Qustodio, FamiSafe-Control Parental GPS o Norton Family. Podeu trobar-ne moltes més a través del buscador de Google Play o a l’Apple Store.

Com a pares o tutors també és molt important informar i guiar els infants i adolescents en l’ús segur de les xarxes socials. Aquestes disposen de guies on es poden trobar consells sobre privadesa, continguts adaptats per a cada edat, i consells de prevenció de riscos com el ciberassetjament o l’addicció a les noves tecnologies. Feu clic sobre el nom de la xarxa social per llegir les guies que Instagram, Facebook i TikTok ofereixen sobre seguretat i benestar digital.

És crucial estar alerta amb qualsevol canvi que pugueu observar en el vostre fill, com canvis d’hàbits o actitud. Senyals com alteracions de son, estrès, fracàs escolar o aïllament social i familiar poden ser el primer avís d’una possible situació de risc com d’addicció a les tecnologies, ciberassetjament o consum de continguts gens apropiats per a la seva edat. És recomanable reconduir la situació al més aviat possible, amb gestió pròpia o amb ajuda externa, ja sigui psicològica o d’associacions especialitzades com Padres 2.0.

I finalment, recordeu: els adults som sempre els referents dels menors. Per tant, sigueu responsables i eduqueu amb l’exemple: no compartiu informació privada ni publiqueu contingut inapropiat o ofensiu a les xarxes socials. Procureu fer sempre un ús positiu d’Internet, i recordeu que la vida en línia no ho és tot. Desconnecteu i dediqueu temps i atenció a la vostra vida familiar. A WICAT defensem i apostem per un ús responsable de la tecnologia.

Tens dubtes? Consulta’ns!